COFFEE LIMIT Decaf Ziarna kawy bezkofeinowej 250g

Kod: 26598
Brak oceny
zł50
Dostępne w ciągu 7 dni roboczych od złożenia zamówienia

COFFEE LIMIT Decaf Ziarna kawy bezkofeinowej 250g

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

COFFEE LIMIT Decaf Ziarna kawy bezkofeinowej 250g

Kolumbijska bezkofeinowa kawa trzcinowa, średnio palona, o kremowej słodyczy, bogatych nutach czekoladowych i subtelnym orzechowym smaku. Ta bezkofeinowa kawa, wykorzystująca naturalny proces przetwarzania trzciny cukrowej, zachowuje swoje żywe aromaty i oferuje pyszną filiżankę, która oddaje istotę kolumbijskiej kawy.

Dekofeinizacja z użyciem trzciny cukrowej – Sugar Cane EA Decaf – to metoda, którą spotkasz głównie w przypadku kaw z Kolumbii. Jest to obecnie najdelikatniejsza alternatywa dla produkcji kawy bezkofeinowej.

Trzcina cukrowa jest uprawiana na dużą skalę w Kolumbii i jest wykorzystywana jako „naturalne” źródło octanu etylu w tym procesie. Najpierw melasa z trzciny cukrowej jest fermentowana. Etanol powstający w trakcie fermentacji jest mieszany z kwasem octowym. W rezultacie powstaje octan etylu, który jest wykorzystywany w samym procesie dekofeinizacji.

W międzyczasie przygotowuje się zieloną kawę, z której chcemy usunąć kofeinę. Ziarna są parowane pod niskim ciśnieniem, dzięki czemu ich pory stają się większe i bardziej przepuszczalne dla usuwania kofeiny. Kawa jest płukana wodą z rozpuszczonym octanem etylu. Związek ten zastępuje kofeinę w strukturze molekularnej i w ten sposób uwalnia się do cieczy.

Proces ten powtarza się kilkakrotnie, aż do usunięcia co najmniej 97% kofeiny z kawy. Po osiągnięciu tego limitu ziarna kawy są ponownie parowane w celu usunięcia pozostałości octanu etylu. Temperatura parowania wynosi około 70 stopni Celsjusza, a nawet jeśli w kawie pozostają śladowe ilości octanu etylu, można je łatwo usunąć podczas palenia.

Następnie kawa jest ponownie suszona do pożądanej zawartości wilgoci, wynoszącej 10-12%. Suszenie często odbywa się w suszarniach bębnowych próżniowych.

100% Arabica

Obszar: Huila

Metoda przetwarzania : trzcina cukrowa bezkofeinowa

Wysokość: 1400-1900 m n.p.m.

Palenie: średnie (espresso, filtr)

Wynik SCA: 82-84

Kwasowość: 3/5

Smak: 3/5

Ciało: 2/5

Parametry dodatkowe

Kategoria: Kawa ziarnista
Waga: 0.25 kg

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola:

Kontrola bezpieczeństwa

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz