Illy IperEspresso Decaffeinated kawa bezkofeinowa opakowanie 6x18 sztuk
Kod: 25694Opis szczegółowy produktu
Illy IperEspresso Decaffeinated kawa bezkofeinowa opakowanie 6x18 sztuk
Kofeinę pozyskuje się ze świeżo obranych, zielonych ziaren kawy, a proces dekofeinizacji przeprowadza się w kąpieli wodnej pod wysokim ciśnieniem. Dopiero po usunięciu kofeiny ziarna kawy są suszone i palone. W filiżance tej kawy nigdy nie znajdziesz więcej niż 1% kofeiny. Mimo że Lavazza DEK nie zawiera kofeiny, jest to bogate, kremowe espresso.
Skąd pochodzi kawa?
Brazylia. Kraj ten jest jednym z największych producentów kawy na świecie i nazywany jest królem rynku kawowego. Rośnie tu aż 400 milionów drzew kawowych, a co za tym idzie, różnorodność ich odmian jest ogromna. Kawa uprawiana jest w stanie Minas Gerais, który jest jednym z najważniejszych regionów uprawy kawy w Brazylii i leży na wysokości około 1100 metrów nad poziomem morza. Ziarna kawy pochodzące z Brazylii na rynku światowym określane są mianem „Brazyli”. Większość brazylijskich kaw charakteryzuje się bogatą pianką oraz niezwykłym słodko-gorzkim i czekoladowym smakiem. Kolumbia . Idealna wysokość i wyjątkowe warunki glebowe są gwarancją najwyższej jakości kawy. Zbiory odbywają się przez cały rok ze względu na bardzo zróżnicowane warunki mikroklimatyczne. Najlepsza kolumbijska kawa pochodzi z wyższych regionów (nawet 2000 metrów nad poziomem morza) w pobliżu równika, z bogatej gleby wulkanicznej. Główne rejony uprawy kawy to Medellin, Armenia i Manizales. Kolumbia odpowiada za około 12% światowej produkcji kawy, co plasuje ją na drugim miejscu pod względem wielkości producentem kawy po Brazylii. Kawa z Kolumbii charakteryzuje się wysoką jakością i jest przetwarzana metodą mokrą. Jednocześnie należy do najwyższej jakości gatunków solo dostępnych na naszym rynku.
Arabika
Arabica to delikatny krzew lub drzewo, wrażliwe na pasożyty. Z tego powodu uprawia się ją na większych wysokościach, zwłaszcza w rejonach górskich, na wysokościach do 2000 metrów. Uprawę roślin prowadzi się powszechnie na glebach wulkanicznych, gdzie przymrozki zdarzają się rzadko, a niższa wilgotność powietrza zapobiega rozprzestrzenianiu się szkodników. Arabica jest kawą wysokiej jakości, zawiera mniej kofeiny i oferuje nam szeroką gamę delikatnych smaków i aromatów. Ziarna są nieco większe od ziaren Robusty i są wrażliwe na temperaturę podczas palenia.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.